Ukuelig ånd

Til vanlig er Frode Sveinungsen servicetekniker i ABB, og har rundt 100 reisedøgn i året til steder rundt om i hele verden. Seilflyinteressen brakte han til Lunde, her han ofte er i helgene for å fly. Foruten om reisejobb og seilflyinteresse er Frode Sveinungsen også en ivrig TaeKwon-Do utøver og instruktør. Og på et av sine Lundebesøk kom ideen om å starte et TaeKwon-Do tilbud her for både voksne og barn. Interessen har vært over all forventning.

Tekst: Henrik Møane / Foto: Even Tveito Lundefaret

Utvider stadig

– Vi startet opp rett før pandemien brøt ut i mars 2020. Vi hadde et par treninger, så kom corona. Nå er vi 60 medlemmer, fordelt på voksne og barn. Og vi må stadig utvide. Nå er det også flere voksne i gruppen som har tatt instruktørutdanning. Det er veldig stas, sier Frode, og fortsetter: – Noe av det som er så fint med TaeKwon-Do er at alle gjør det samme. Alle blir behandlet likt, og det passer for absolutt alle. Man lærer å ta til seg tilbakemeldinger, man får fysisk aktivitet, og det er stort fokus på selvutvikling og mental trening.

Hva slags utstyr trenger man når man holder på med TaeKwon-Do?

Frode: – Til å starte med trenger man ikke stort utstyr. I prøveperioden trener du bare i det du kommer med, og så er det naturlig å kjøpe seg en drakt når man har bestemt seg for å begynne. Spesielt barna er veldig stolte når de får på seg drakt. Senere når man skal trene sparring, eller kamper mot partner, trenger man sparringsutstyr slik som hjelm, tannbeskytter, hansker og sko. Men det er først etter en god stund man trenger å kjøpe seg dette.

Støtte fra Sparebankstiftelsen

– Så har vi vært heldige og fått støtte av Sparebankstiftelsen i Nome i to omganger, sier Frode. I 2020 fikk vi coronamidler og gikk til innkjøp av dukkene Roy og Zacky, som barna kaller dem. De er dukker barna kan øve slag og spark mot. Og i 2021 fikk vi midler til å kjøpe en “power cube”, det er en maskin som viser effekten av hvor hardt man slår. Dette synes både barn og voksne er gøy, med den kan de konkurrere mot lagkamerater og mot seg selv. Disse ville klubben aldri klart å kjøpe inn uten midler fra Sparebankstiftelsen.

Grunnprinsipper

Høflighet. Ærlighet. Iherdighet. Selvkontroll. Ukuelig ånd. Dette er tankesettet og grunnprinsippene bak Norges største kampsport TaeKwon- Do. I tillegg til fysisk aktivitet er en viktig del av sporten personlig utvikling. – Det som ligger i dette, sier Frode, er at man skal vise høflighet og omtanke for andre, man skal være rettferdig, ikke gi opp selv om noe er vanskelig, ikke la dårlig humør og sinne gå utover andre og at man skal ha mot til å stå opp for sine egne valg og meninger. Disse grunnprinsippene er fine å ha med seg også utenfor treningene. Når du kommer på trening, oppfordrer vi til å glemme bekymringer og hverdagsstress. Når vi er her, skal det eneste fokuset være treningen, gjøre så godt man kan og ha det gøy. Vi ønsker å bygge selvtillit hos barna, og at de samtidig får aktivitet.

 

Lek viktig

Vi besøker Lundevang en torsdag sent i september. På trappa blir vi møtt av tre gutter på 8 år i hvite bukser og jakker, i livet har de hvitt belte. De er spente før dagens trening. I gangen myldrer det av barn i alderen 6-8 år som er ferdig med dagens trening. På vei inn kommer barn i alderen 9-12. De må hilse med et bukk med hendene samlet på brystet, på trener, og på vei inn i hallen. Dette for å vise respekt. Så er det oppstilling, oppvarming, øving på slag og spark og lek. – For de minste barnas del er det mye lek, det er viktig. Et barn sa til meg en gang at “her på TaeKwon-Do trening lærer vi å leke”, det synes jeg var fint, sier instruktøren.

 

Forsvare seg om man kommer i trøbbel

Sebastian Christiansen og Talita Tinnesand Moe går begge i 4.klasse på Lunde 10-årige skole, og hver torsdag trener de TaeKwon-Do på Lundevang.

– Hvorfor valgte dere å begynne på TaeKwon-Do?

Sebastian: – Da kan man forsvare seg om man kommer i trøbbel, og tre av vennene mine går her.

– Hvor lenge har dere trent TaeKwon- Do? Talita: Det husker jeg ikke, men det er skikkelig gøy. Og jeg skal ikke slutte før jeg blir skikkelig god. Sebastian er enig. – Det er veldig gøy å trene her, og lærerne er greie.

– Har dere lært noen triks? Talita: – ja, vi har lært “sidespark”, “flying kick” og “svingspark”. De viser gjerne frem. Og vi kan trygt anbefale disse som anstalt en mørk kveld.

 

Deltatt i konkurranser

– Det er en god følelse at barn og voksne som trener her trives og har lyst til å bli bedre, sier Frode, og fortsetter: vi anbefaler de som vil å delta på konkurranser fra så tidlig som mulig for å bli vant til konkurransesituasjonen, men de må ha gult belte og de må ha fylt 13 år. Vi deltok på Østlandstreffet i fjor og i år. Det er en konkurransesamling for vår stilart som arrangeres tre ganger i året rundt om på Østlandet. Der kan man konkurrere i forskjellige disipliner, slik som mønster, sparring, high-kick og knusing. Vi har fått medaljer med hjem derfra hver gang. Det er stas, smiler TaeKwon-Do treneren.

Nytt mål

Nå har Sveinungsen satt seg et mål. – Visjonen min er at TaeKwondo lidenskapen skal spre seg til tettstedene rundt Lunde også. Og gjerne til hele Telemark. TaeKwondo er en verdensport som utøverne kan ta med seg overalt, og om barna når de blir større for eksempel vil flytte et annet sted i Norge eller til utlandet for å studere kan de ta med seg sporten sin. TaeKwon-Do er en koreansk stilart og alle taekwon-do skoler bruker de koreanske uttrykkene under trening. Dermed er det lett å følge en taekwondo trening på hvilket som helst sted og i hvilket som helst land om man har trent taekwon-do tidligere og kjenner til begrepene derfra.

 

Del