Skautrollet som ble verdensmester

Ulefossingen Kim Andre Gundersen Johansen (20) har blitt et kjent navn etter å ha blitt verdensmester i paintball. At turneringen i Amsterdam skulle ende med slik suksess, overrasker til og med den sindige unggutten.

Tekst: Jan Arve Andersen // Foto: Ulefoss Kameraklubb

– Jeg har aldri gått inn for den hardtreningen en ser i andre sporter. Fokuset er hele tiden å ha det gøy, og være en del av det gode miljøet rundt paintballen. Når du trives og har glede av det du gjør tror jeg også du blir ganske god i det du driver med.

Hva skulle du drevet med dersom det ikke var for paintballen?
– Tja, ikke godt å si, men jeg hadde vel kanskje ikke gjort stort. Kanskje skrudd litt eller noe. Hvertfall ikke holdt meg så mye i bevegelse, humrer lysluggen fra Ulefoss da vi møter han en solrik vårdag på paintballklubbens anlegg i Helgen.

Har blitt lagt merke til

Omlag 30 aktive spillere, noen mer aktive enn andre, samles med et felles mål om å ha det gøy med paintball. Som eneste proffbane i regionen favner klubben med det klingende navnet ”Skautrolla”, spillere fra både fjern og nær. Titt og ofte kommer det lag fra Oslo, Bamble og Arendal for å trene på anlegget. Overnatting skjer på klubbhuset til Helgen idrettslag.

– Hva vi har fått til her i Nome har virkelig blitt lagt merke til, smiler Johansen, og viser oss rundt på den anlagte flerbruksbanen ved Helgen idrettsanlegg. Heldigvis har Stiftelsen hjulpet oss finansielt. Vi hadde ikke hatt sjans til og fått til dette alene – ikke nubbsjans, sier Johansen etter å ha tenkt seg om. Han drar det enda lenger og medgir; Jeg tror ikke det hadde vært en klubb her uten Stiftelsens bidrag, hvertfall ikke på dette nivået.

Årets ildsjel

Årets ildsjel Primus motor i paintballgruppa, Bente Helene Borgersen, rusler smilende opp bak verdensmesteren og nikker seg enig i uttalelsen.

– Det er alfa omega det Stiftelsen har bidratt med her ute. Så viktige har de vært at jeg tror ikke vi kunne drevet uten støtten de har gitt. Da er jeg helt ærlig, sier Bente, og ser tankefullt på den unge verdensmesteren.

Hos oss er det ingen som sitter på benken

– Du har vel en del av æren du også da, Bente, kontrer Johansen, og viser til utmerkelsene hun har mottatt i årenes løp. Senest i 2019 ble Bente Helene tildelt kommunens Ildsjelpris for sitt frivillig arbeid i Nomes minste idrettsklubb. Begrunnelsen var hennes enorme kapasitet og dugnadsånd for Helgen IL, der hun satt i idrettslaget som sekretær og kasserer i hovedstyret, leder av bordtennisgruppa, kasserer i idrettskolen, kasserer i fotballgruppa, og leder av paintballklubben. Hun har også blitt lagt merke til av Holla bygdekvinnelag, som i 2015 hedret henne med ”Begeistringsprisen”, for å spre begeistring og bidra til at hjembygda blir et bedre sted å bo for svært mange mennesker.

– Makan til stå-på-vilje og engasjement skal en lete lenge etter. Bente er gull verdt for oss. Hun fikser det meste, sørger for at alt funker, og at organiseringen flyter, poengterer Kim Andre.

Smått rørt av verdensmesterens uttalelse nikker hun anerkjennende tilbake og løfter blikket over anlegget og resten av klubbens spillere.

– Skal jeg være helt ærlig får jeg masse energi av å bidra her!

Alternativet til mange av ungdommene som er her er ofte stillesitting fremfor fysisk aktivitet. Nå er det derimot full fart og masse energi. For bevegelse er det nok av gjennom en vanlig treningsøkt på banen. Adrenalinet pumper, pulsen er høy, og i full spurt gjennomføres det akrobatiske krumspring for å erobre nye posisjoner på banen. Det handler om å slå ut det andre laget, og ta flagget som står i motstanders base. Så enkelt, men dog så vanskelig.

– Jammen klarte vi å få en verdensmester ut av Skautrolla også, avslutter Bente Helene, og klapper Kim Andre belønnende på skuldren.

Søker flere spillere

Ungutten, som i det daglige er lærling som energimontør, har rykket opp fra junior til seniorklassen i paintball, noe som virkelig er et steg opp. Nivåforskjellen er stor, og om han kan hevde seg i seniorklassen aner han ikke. Det er heller ikke så viktig. Mye viktigere er å ha det gøy med sporten og klubben som han er så glad i.

Skautrolla har i løpet av de siste årene mottatt 550.000 kroner til opparbeidelse av flerbruksbane og nytt draktsett.

– Lyst til å bli med? Hos oss er det ingen som sitter på benken, så vi ønsker alle velkommen til å prøve, lyder det samstemt fra Skautrolla.

– Om du blir hekta? Det kan vi garantere!

Del