Nye løypemaskiner løfter skimiljøene

Tekst og foto: Henrik Møane

I vinter får skimiljøene i Lunde og Ulefoss en etterlengtet forbedring, takket være gave fra Sparebankstiftelsen, den går til nye løypemaskiner for Skade IL i Lunde og Ulefoss Sportsforening (USF).

Gaven sikrer ikke bare optimale skiløyper for små og store, men gir også bedret arbeidsmiljø for ildsjelene som sørger for preparerte løyper for gjester og innbyggere. For lokalsamfunnene betyr dette mye, og takknemligheten er stor.

Sikrer gode skiløyper

Endre Birkeland fra Skade IL er tydelig på betydningen av den nye maskinen:
«Den gjør at vi kan fortsette utviklingen av skimiljøet her i Lunde og Ulefoss. Vår gamle maskin begynner å bli slitt, det er krevende å preparere kunstsnø, som er mye hardere enn natursnø. Med den nye maskinen kan vi stole på at utstyret fungerer i lang tid fremover, det gir trygghet for oss og brukerne av løypene.»

Med gaven fra Sparebankstiftelsen ser Endre mulighet for å opprettholde den populære Telenorkarusellen, som samler mange barnefamilier hver vinter.

«Vi håper de nye løypemaskinene vil gjøre det enda lettere for folk å komme seg ut på ski. Jo finere løypene er, jo mer setter folk pris på å ta seg en tur. Vi gjør alt på dugnad, så det er veldig givende å se at folk setter pris på godt preparerte løyper.»
Birkeland forklarer at løypenettet i Lunde strekker seg fra lysløypa på tre kilometer til lengre traséer på 35-40 km inn i Drangedalheia, noe som gjør det viktig å ha godt utstyr.

«Nå er vi sikret en maskin som kan håndtere selv de tøffeste forholdene. Dette vil gi en bedre opplevelse for alle – fra de minste barna til de mer erfarne skiløperne.»

Takknemlighet og fellesskap i Ulefoss

Hos Ulefoss Sportsforening (USF) er leder Per Erik Solli og sekretær Jarle Aaheim tydelige på hvor mye gaven betyr for de og brukerne av godt preparerte løyper.

«Dette er en gave til ski- og løypelaget, men også til hele bygda og nabobygdene. Når du får telefoner fra folk som spør om løypene er preparert, møter noen på butikken eller ute på ski som gir tommel opp for fine forhold, er det lønnen vår.» sier Solli.

Per Erik Solli understreker også hvor viktig støtten fra grunneierne har vært og er for gode løypetraseer: «Grunneierne har vært helt enestående. De stiller velvillig opp med landområder til rådighet for løypene, noe som betyr at mange kan spenne på seg skiene rett utenfor døren – det er rett og slett luksus.»

Solli legger også vekt på hvordan den nye løypemaskinen vil bidra til at skimiljøet i Ulefoss kan fortsette å blomstre. «Den gamle maskinen begynte å bli utdatert, og spesielt når vi skulle frese opp hard snø, var det krevende. Den nye maskinen har kraftigere fres, noe som gjør jobben vår lettere og resultatet bedre.»

Jarle Aaheim, som har lang erfaring med løypekjøring, beskriver hvordan maskinens moderne funksjoner gir en bedre arbeidsplass for de som frivillig bruker mange timer på å vedlikeholde løypene. «Ergonomi er viktig når du sitter 10 timer i maskinen. Den nye maskinen har bedre sete, lavere støynivå, og alt er mer brukervennlig. Det gjør at vi kan gjøre jobben vår på en tryggere og mer effektiv måte.»

Aaheim peker også på hvordan løypene deres har fått oppmerksomhet langt utenfor Ulefoss: «Vi har skiløpere fra kommunene rundt oss som ønsker å benytte gode løyper og traseer her hos ‘lille USF’. Vi har til og med bekjente som tar turen fra Oslo, og de skryter uhemmet av løypene våre. Det betyr mye å vite at arbeidet vi legger ned blir verdsatt.»

Denne løypemaskinen løfter skimiljøene i Lunde og Ulefoss.

«Vi gjør alt på dugnad, så det er veldig givende å se at folk setter pris på godt preparerte løyper.»
– Endre Birkeland

Skiglede for hele lokalsamfunnet

Både Lunde og Ulefoss sportsforeninger arbeider aktivt for etablering av lavterskeltilbud for hele familien, godt vedlikeholdte skiløyper er et av disse
«Vi har Torsdagsrennene, som er et lavterskeltilbud for barn hvor vi serverer gratis vaffel og saft. Hver torsdag deltar mellom 70 og 110 barn, det viser hvor viktig gode skiløyper er for lokalsamfunnet.» sier Solli.

«Løypenett er variert – med utfordringer for de som ønsker det, men også tilpassede traseer for barn og eldre. Vi har sørget for at alle, uansett alder og ferdigheter, kan få en god skiopplevelse. Det er fantastisk å se alt fra småbarn i pulk til eldre på 80 år i løypene våre.» legger Aaheim til.

For Birkeland i Skade IL, er det nettopp dette som er motivasjonen bak arbeidet: «Jo finere løyper vi klarer å lage, jo mer setter folk pris på dem. Vi håper det vi gjør bidrar til at flere får lyst til å ta seg en tur i godt vedlikeholdte løyper – både små og store.»

En investering i folkehelsen

Begge sportsforeningene trekker frem hvor viktig gaven er, ikke bare for skimiljøene, men også for folkehelsen i kommunen.

«Dette er en gave til fysisk og psykisk helse,» sier Per Erik Solli. «Effekten av at folk er ute og beveger seg på ski, enten for trening eller rekreasjon, er veldig stor – mye mer enn mange kanskje tenker over.»
Både Skade IL og USF ser frem til en ny sesong med forbedrede skiløyper, begge foreningene står klare til å ønske store og små skiløpere velkommen til en vinter med snø og gode forhold.

Del