MineralNova – Et kompetansesenter med internasjonal nytteverdi

Tekst og foto: Kine Tveito Lundefaret

Over en kaffekopp på kjøkkenet til den tidligere ordføreren i Nome kom ideen, et nasjonalt kompetansesenter for bærekraftig utvikling av kritiske mineraler, med adresse i Nome.

De var nylig blitt arbeidsledige. Tor Espen Simonsen hadde sluttet som mangeårig redaktør i Kanalen, og tidligere ordfører Bjørg Tveito Lundefaret var offisielt pensjonist. Fra kjøkkenbordet høsten 2023 begynte en visjon og utforme seg; Nome skal ikke bare være en leverandør av sjeldne jordartsmetaller til storsamfunnet uten å få noe tilbake. MineralNova blir født, et initiativ for å sikre at verdiene som hentes ut vil komme Nomesamfunnet til gode.

Arbeidsgruppen

Stiftelsenmagasinet treffer arbeids-gruppen for MineralNova på Søve videregående en solrik høstdag. Gruppen består av Pål Kleffelgård, daglig leder i Midt-Telemark og Nome utvikling og prosjekteier av MineralNova, Arne Nicander, ansatt i Powered by Telemark og prosjektleder for MineralNova, Arne Grave, rektor ved Nome Videregående og Bjørg Tveito Lundefaret, initiativtaker, lokalt alibi og tidligere ordfører i Nome. Bjørg: «Jeg er usikker på om jeg fortsatt kan titulere meg som tidligere ordfører.» Hun smiler, og det blir latter rundt bordet. Arne Grave: «Presidenter kan jo bruke det bestandig, så det synes jeg, smiler han.» Sistnevnte, er helt fersk i denne sammenhengen, og har blitt invitert inn for å erstatte Tor Espen Simonsen. Latteren senker seg, og han sier: «Jeg må se litt på hvor mye tid dette vil kreve, jeg har jo egentlig full jobb, men jeg har et håp om at vi skal finne en god modell for hvordan jeg kan være involvert, jeg kan virkelig se nytteverdien for Nome videregående skole her.»

Ser frem til samarbeid

Tor Espen Simonsen har forlatt skuta, og er nå ansatt som kommunikasjons-rådgiver for Rare Earths Norway, en av selskapene som jobber med å utvinne på Fen. På telefon til Tor Espen, spør vi hva han ønsket at prosjektet skulle resultere i ved oppstart, og hvorfor han velger å hoppe av prosjektet nå. Tor Espen: «Det har vært veldig gøy å jobbe med ideen rundt Mineralnova. Prosjektet er spennende og viktig, og kan bli av stor verdi for lokalsamfunnet. Når Mineralnova etter hvert har gått fra idestadiet til å bli mer modent, var det naturlig at jeg trakk meg ut. I min rolle som ansatt i Rare Earths Norway (REN) ser jeg fram til å samarbeide med Mineralnova om å skape positive ringvirkninger i Nome-samfunnet i årene framover.»
Nome riktig lokasjon

Bjørg: «I den spede begynnelse tenkte vi, hvordan skal vi jobbe med å skaffe viktig kompetanse på sjeldne mineraler her lokalt, og hvordan skal vi klare og beholde en del av verdiskapningen? Regjeringen la frem sin nye mineralstrategi i juni 2023, der det blir lagt vekt på at det vil bli et enormt behov for kompetanse innen dette feltet. Vi har en ambisjon om at MineralNova skal bidra til å levere på det som blir etterspurt av kompetanse i denne strategien.» Arne Grave: «Jeg synes dere formulerte det godt helt fra start. Dette senteret kan i utgangspunktet bli liggende hvor som helst, derfor er det viktig at det blir liggende her.» De andre rundt bordet nikker. Bjørg: «Ja, vi har vært litt redde for at fagmiljøer andre steder skal ta ideen fra oss. Nå har vi jobbet såpass lenge med å forankre dette, og med at plasseringen skal være her, så vi opplever nå at vi har en stor heiagjeng i ryggen for at Nome er riktig lokasjon.

Bred forankring

Daglig leder for Midt-Telemark og Nome utvikling, Pål Kleffelgård er enig: «Det vi har tenkt mye på er, hvem må vi ha med oss for at senteret skal være gjeldende for hele landet. Så vi har hatt mange samtaler. Med folk her i Nome, politikere, virkemiddelapparat, fagmiljøer og utdanningsinstitusjoner for å nevne noen. Mange forteller oss at mye av det det handler om er hvordan man skaper samfunnsaksept.» Prosjektleder Arne Nicander har 22 års erfaring fra arbeid i mineralnæringen til sjøs og på land, og understreker viktigheten av å være grundig: «For meg er det helt selvfølgelig at dette senteret må realiseres fordi det er så utrolig viktig at dette blir gjort på en ordentlig måte. Vi gjør nå et grundig arbeid med å kartlegge situasjonen, får alle faktaene på bordet, og leter etter disse mellomrommene der det kreves innsats og kunnskap. Med MineralNova vil vi hjelpe regjeringen med å nå målene som står i mineralstrategien med handlingsplaner og virkemidler.»

Inntil videre heter prosjektet MineralNova, men det endelig navnet er fortsatt ikke spikret. Forstudien som er stadiet de er på nå skal være klart en gang på nyåret, og ambisjonen er at resultatet av denne skal inneholde et konkret forslag til hva senteret skal inneholde, hvordan det skal organiseres, hvem som skal eie og hvordan det skal finansieres. Dette skal presenteres i en rapport og en anbefaling.
Pål Kleffelgård gir mye av æren til Stiftelsen for at prosjektet kan realiseres: «At vi har en Stiftelse, som gjennom Lykill, tør å tenke stort og bidra til at denne typen prosjekter kan bli realisert, der er vi i Nome utrolig heldige.» Bjørg er enig, og mimrer tilbake: «Når vi kom til Powered by Telemark og snakket med lederen der, Bård Strandheim for første gang, hadde det mye å si at vi hadde mulighet til å søke på lokal finansiering. Så vi må gi en stor honnør til Sparebankstiftelsen, hvis dette blir realisert, vil de ha hatt mye å si for at senteret blir lokalisert her.»

Blir møtt med positivitet

Denne fredags formiddagen kommer de nettopp fra et møte med USN, som fra nå både skal ha fast plass i arbeidsgruppen og i styringsgruppen, og alle er svært entusiastiske over hvor positivt de blir møtt. Pål: «Vi skal gjøre ting som aldri før har vært gjort, det er klart vi må ha med de beste miljøene. Og det er utrolig gøy hvor mye positivitet vi blir møtt med overalt.»

Nylig har det også blitt bevilget støtte til et nytt Lykillinitiativ knyttet til Fensfeltet. Karen Marie Fostad, lærer ved Nome videregående er prosjektleder. Arne Grave beskriver prosjektet slik: «De skal se på hva som vil bli kompetansebehovet for Fensfeltet fremover, også må vi utfordre hele oppvekst- og utdanningssektoren i kommunen til hvordan vi og de kan bidra.
USN er også tilknyttet styringsgruppen til MineralNova som består av arbeidsgruppen, i tillegg til Bård Strandheim, leder av Powered by Telemark, Sverre Gotaas leder av Herøya industripark, Telemark fylkeskommune og USN. Bjørg: «Når vi akkurat nå jobber for å dokumentere at det er et behov for oss, og vi får den bekreftelsen fra fagmiljøer og andre vi presenterer prosjektet til i stor grad, da blir vi jo litt stolte.»

Prosjektleder Arne, er enig: «Ja, jeg må si at jeg er veldig stolt av å kunne si at jeg jobber med Fensfeltet, fordi det er så viktig for så mange. Og den stoltheten mener jeg vi skal prøve å få flere til å ta til seg. At når du kommer fra Nome, da har du all grunn til å være stolt, fordi det er faktisk helt unikt det dere har her.»

Toget går nå

Arne Grave mener timingen nå er helt essensiell: «Det er nå dette toget står på perrongen, det blir litt sent å tenke om fem år at, søren, dette burde vi gjort for lenge siden. Dette er et stort behov for hele den vestlige verden akkurat nå, og det er jo ganske rått at dette kan bli et senter som hele den vestlige verden trenger, som kan utvikle løsninger som bare Kina sitter på i dag. Dette kan jo faktisk ha stor internasjonal verdi.»

Hvor tror dere at MineralNova er om 10 år?

Pål: «Jeg håper og tror at om 10 år skal MineralNova være stedet der du får objektiv og riktig informasjon om mineralnæringen. Et sted med informasjon om hvordan lokalsamfunn på best mulig måte kan forholde seg til samfunnsinvolvering, hva som er de beste og mest bærekraftige løsningene, hvilken teknologi som muliggjør en bærekraftig gruvedrift og hvordan man kan oppnå samfunnsaksept på en god måte.»

Starstruck av mulighetene

Norges geologiske undersøkelse har nylig anslått at det finnes ressurser i jorda på Fen som er verdt over tusen milliarder kroner. Prosjektleder Arne Nicander: «Jeg kjente knapt nok til Fensfeltet for et år siden, og for meg som kom utenifra og få vite hva som faktisk ligger her, man kan nesten bli litt starstruck av mulighetene. Men jeg snakker også mer og mer om utfordringene, de skal også belyses. Det er ikke noe plankekjøring dette her. Det er stor økonomisk risiko, strålingsproblematikk og deponiutfordringer. Selv om det skal gjøres med ny og fantastisk teknologi som har kommet langt er det mye vi skal passe på. Med MineralNova ønsker vi å skape et institutt som blir spesialister på moderne gruvedrift. Vi vil være enheten som sjekker at ting blir gjort på en ordentlig måte, og som tar vare på helheten i samfunnet. Ambisjonen er at vi skal se tilbake på oppstarten og kunne si at vi har vært en aktiv bidragsyter til at utvinning av sjeldne jordartsmetaller på Fen ble så vellykket som det ble.»

Del