Roar treffer Stiftelsemagasinet utenfor banken, der han vinker oss inn til en ledig parkeringsplass, og viser oss veien inn i varmen. Vel oppe i et møterom starter han å fortelle. Om reisen Sparebankstiftelsen i Nome har hatt til å bli en av Norges mest kapitalsterke stiftelse per innbygger, om de dyktige medarbeiderne og det store ansvaret som ligger i jobben som finansdirektør for Norges største sparebank, og om innbyggerne i Nome som med sitt unike engasjement har bidratt til at Stiftelsen har blitt det den er i dag.
Setter av tid til å tenke
«Det er en jobb jeg går til med stolthet og stor ydmykhet», sier den nyansatte finansdirektøren. 1. oktober i år ble Roar Snippen fra Bø, og tidligere banksjef i Holla og Lunde Sparebank, konstituert til jobben som inkluderer totalansvaret for finansiering av konsernet, utarbeidelse av regnskap, juridisk, bærekraft og offentlig rapportering i Norges største sparebank, SpareBank1 Sør-Norge. Halve uken pendler han fra Porsgrunn til hovedkontoret i Stavanger. I tillegg er det en del reising til spesielt Oslo, Europa og USA for å møte investorer.
«Har du tid til å gjøre andre ting?» Roar tenker seg om, og svarer: «Enkelte ganger nei. I høst måtte jeg for eksempel prioritere bort flere helger på elgjakten. Og jeg så må jeg prøve å skaffe meg «lommer» i hverdagen, for en viktig del av jobben min er faktisk å sitte og analysere, så kalenderen min bør ikke alltid være proppfull, det prøver jeg å unngå. Men det er vanskelig i praksis Selv om det er mye reising i ukene, har jeg som mål å ta minst en hel dag fri i helgene. Men tross stort ansvar, sover han godt om natta. «Det gjør jeg», smiler Roar, og fortsetter: «det er fordi jeg er veldig trygg på mine kolleger, som er svært kompetente. Uten dem hadde ting blitt vanskelig. Jeg er veldig glad i mennesker, det å snakke med folkene mine, lytte til dem, gi råd og se dem er en viktig del av jobben min som leder.»
De ansatte klappet
I 2006 fikk Roar Snippen jobb som banksjef i Holla og Lunde Sparebank, der jobbet han til banken fusjonerte med Sparebank 1 Telemark i 2012. Roar sier dette om den første sammenslåingen: «Når vi fusjonerte med Telemark i 2012 klappet de ansatte på allmøte, da har jeg gjort jobben min», smiler finansdirektøren, og fortsetter: «de ansatte trengte bedre verktøy og vilkår for at vi skulle kunne være mer konkurransedyktige, slik at vi skulle beholde kundene våre. Det fikk de da, og det var en veldig god følelse når de ble så fornøyde. Men når vi fusjonerte var det veldig viktig for oss å bevare kapitalen i Nome, det ble starten for Sparebankstiftelsen i Nome, og det ble en veldig god og viktig beslutning for hele Nomesamfunnet. Mange sier at Nome har vunnet i lotto, men det er feil. Det har blitt tatt gode beslutninger hele veien, og styret og ledelsen i Sparebankstiftelsen i Nome, både da, nå og opp gjennom årene etter etablering har gjort en formidabel jobb ved å synliggjøre sin rolle i Nome, ta gode valg og plassere kapitalen riktig.»
Matematikken er enkel
Sparebankstiftelsen i Nome har hatt større avkastning enn oljefondet de siste årene, og siden Stiftelsen ble børsnotert i 2018 har verdiene steget med over 300%. Roar forklarer veksten slik: «Matematikken er enkel: Hvis du har en krone, som forrentes 10 prosent hvert år, har du to kroner etter syv år. Det er rentes rente effekt. Og fordi eierskapet i banken har gitt god avkastning har vi fått en veldig stor stiftelse.. På hver generalforsamling for Stiftelsen i Nome jeg har deltatt på siden 2012, forteller jeg om hvor viktig stiftelsen er for lokalsamfunnet og banken. Stiftelsen er utrolig dyktige, det er høy kvalitet på arbeidet de gjør, de er modige og tør og utvikle seg, og de er synlige. For eksempel, som med dette magasinet og satsingen med Lykill, det er det ingen andre stiftelser som gjør. Så innbyggerne i Nome må være veldig stolte av at de har en så offensiv, markant og modig stiftelse, det er virkelig helt unikt.»
«Ingenting kommer av seg selv»
Finansdirektøren er tydelig, at med mye penger øker også ansvar, kompetanse- og informasjonsbehov. «Nå er ikke tiden for å kutte kostnader i sparebankstiftelsene i Norge, men heller bygge opp kompetanse i tråd med myndighetsforventningene. Stiftelsene er mer enn bare gaveutdeling nå, det er et stort forvaltningsansvar for «den store pengebingen», og det bør investeres i drift, innkjøpskompetanse og kommunikasjon. Dette vil også reflekteres i de valg som Nome stiftelsen står overfor»
Roar Snippen deltar på den årlige generalforsamlingen til Sparebankstiftelsen i Nome, og en ting overrasket han positivt, da han deltok denne våren: «jeg ble overrasket over å se at det ikke er særlig mye «inflasjon» i gavesøknadene, at størrelsene på søknadene og mengden ikke har økt noe vesentlig fra tidligere år, selv om Stiftelsen har mye mer penger nå. Det er noen høye summer på enkelte tildelinger, som er både riktig og viktig, men generelt sett har de har klart å holde tildelingene på et veldig forsvarlig nivå. Og det er tydelig at innbyggerne i Nome forstår at Stiftelsen ikke bare er en rik onkel, og at nå er det bare å slappe av. Selv med en kapitalsterk stiftelse er det viktig for Nome å beholde dugnadsånden. Ingenting kommer av seg selv.»
SpareBank 1 vokser
Sparebank1 har de siste årene gjennomført flere fusjoner, vokst seg betydelig større og blitt en ledende aktør i norsk banksektor, og dermed Norges største sparebank. I 2021 fusjonerte Sparebank1 Telemark med Sparebank 1 BV (Buskerud/Vestfold) og dannet Sparebank1 Sørøst-Norge. I 2022 ble også Sparebank1 Modum med i fusjonen. Tidligere i år ble Sparebank1 SR-Bank og Sparebank1 Sørøst-Norge fusjonert, og Sparebank1 Sør-Norge ble dannet. Nå er Sparebank1 Sør-Norge Norges største sparebank med 2 300 ansatte, og hovedkontor i Stavanger.
«Mange sier at Nome har vunnet i lotto, men det er feil. Det har blitt tatt gode beslutninger hele veien.»
– ROAR SNIPPEN
Størrelse er viktig for å løse utfordringene
Roar Snippen har med sitt ansvar for økonomi og finansområdet en betydelig rolle når SpareBank1 Sørøst-Norge nå har blitt SpareBank1 Sør-Norge.
«Hvorfor er fusjon med flere banker en god løsning, og kommer det noe godt ut av det for kundene?» Roar er sikker i sin sak: «Fusjonene vi har gjort vil komme kundene våre og lokalsamfunnet til gode, fordi de ansatte i SpareBank1 har bedre vilkår å tilby og bedre verktøy å konkurrere med. Vi har sett over tid at vi trenger å bli større. Det blir større utfordringer i bankene, med flere rapporteringskrav fra myndighetene, omfattende regler for hvitvasking, personvern og bærekraftig finans. Når vi er større, har vi kraftigere verktøy til å løse disse utfordringene med, det er hele poenget. Og vi vil beholde lokasjonene, og kundene vil fortsatt ha kontakt med de samme dyktige rådgiverne lokalt. Gjennom SR Bank vil vi også øke kompetansen i banken på landbruk.»
Vann renner nedover
Som finansdirektør i Norges største sparebank, SpareBank 1 Sør-Norge, er han opptatt av ledelse som en nøkkel til å drive banken fremover. Etter fusjonen som etablerte SpareBank 1 Sør-Norge som landets ledende sparebank, har behovet for sterk og tydelig ledelse blitt enda viktigere. Han mener at gode ledere er avgjørende for å skape en felles kultur, særlig når ansatte fra ulike organisasjoner skal samles under én paraply. «Vår evne til å utvikle lederskapet i organisasjonen vil avgjøre hvor godt vi klarer å utnytte det potensialet vi har skapt gjennom fusjonen. Vann renner nedover, og jeg er opptatt av å være et godt forbilde. Mine ansatte skal kunne ha tillit til meg, og selv om banken har blitt stor er det dypest sett likt, det er bare flere nuller.» forklarer han.
En sektor med rik historie
Roar forteller med stor innlevelse og viser frem presentasjoner han har holdt for ledersamlinger, ansatte og for styret i Sparebankstiftelsen i Nome. Han er tydelig opptatt av historien, helt tilbake fra den gangen da banken fortsatt hadde fysiske penger, og det var lov å røyke inne og det sto askebegre på disken i banken.
Mye har altså skjedd i banknæringen siden Roar Snippen startet som banksjef for Holla og Lunde Sparebank i 2006. Gjennom årene har han vært vitne til store endringer og vært en sentral del av prosessen som har formet dagens bankstruktur i vår region. Sparebankstiftelsen, som ble etablert gjennom fusjonen, har blitt en viktig bidragsyter for lokalsamfunnet i Nome.
Når Snippen blir spurt om hva han vil si til innbyggerne i Nome, er han tydelig på én ting: «Folk her skal være stolte av det de har oppnådd sammen. Engasjementet og stoltheten som finnes i lokalsamfunnet er helt unikt,» sier han. Han understreker at stiftelsens midler skal brukes til samfunnsnyttige formål og lokal verdiskapning. «Pengene skal være her, og de skal bidra til å bygge opp samfunnet vårt på en måte som gir verdi for alle som bor her,» avslutter han.