Heia korps!

Tekst: Kine Tveito Lundefaret / Foto: Even Tveito Lundefaret

Det er her det skjer. Fra det gule forsamlingslokale som har huset liv og røre siden 1921, høres blåseinstrumenter lang vei på en ellers grå høstlørdag.

Denne helgen har unge musikere og drilltroppen fra Lunde og Ulefoss Skolekorps møtt opp med instrumenter, drillstaver, trommestikker, dyne og pute. Det er duket for øvingshelg med overnatting på Lundevang.

Fra Jungelboken til Game of Thrones

Lyden av korps er ikke lenger gammel jegermarsj, selv om de fortsatt spiller den på 17. mai kan en engasjert korpsleder, John Trygve Bakke, fortelle. Mer om det senere. Nå høres toner fra filmmusikk, fra Jungelboken til Game of Thrones. Øvingen foregår gruppevis, i alle ledige kriker og kroker av Lundevang, og på Lunde videregående skole. Styreleder i Lunde og Ulefoss Skolekorps og engasjert korpsmamma, Hanne Kjersti Hogga, følger Stifelsenmagasinet rundt. Første stopp er drilltroppen som øver i kantina. En drilltropp på nærmere ti stykker er i full gang med øvingen og det kastes drillstaver både høyt og lavt. «Vi har ikke hatt en egen drilltropp i korpset på 13 år, så dette er utrolig stort!» sier Hanne Kjersti og introduserer oss til Henriette Lid Gundersen. Hun er profesjonell drillutøver, og driller til vanlig med Hortendrillen, men er innleid som trener for drillen denne øvingshelga.

Fikk midler fra Sparebankstiftelsen

«Det er en myte at det er så mye dugnad for korpsforeldre», sier Hanne Kjersti, mens vi ser på drilltroppen øve og passer oss for drillstavene som kommer flyvende gjennom luften. Hun fortsetter: «Vi er flinke til å søke midler og få inn inntekter fra spilleoppdrag, det er noe vi i styret har vært veldig opptatt av. Ellers så taper hele korpsmiljøet på det. Vi har vært utrolig heldige og fått midler fra Sparebankstiftelsen i to omganger.»

Våren 2024 fikk Lunde og Ulefoss Skolekorps tildeling på 230 000 kroner fra Sparebankstiftelsen til nye uniformer. I 2018 fikk de tilslag på søknaden om 35 nye instrumenter til en samlet verdi av 1 075 000,-. John Trygve kommenterer tildelingen slik: «Nå er vi enda flere musikanter og instrumentbehovet er heldigvis økende! De dyreste instrumentene koster nesten 100.000,- per så uten støtte har vi ikke sjans til å investere i ungdommene.» Hanne Kjersti bekrefter viktigheten av å ha godt utstyr: «Det å ha et eget instrument og sin egen uniform er så viktig. Det betyr mye for motivasjon, og de er utrolig stolte når den uniformen kommer på. Dette er velsydde plagg i gode stoffer, så de koster masse. Hadde vi ikke fått tildeling fra Sparebankstiftelsen på dette, hadde vi kunnet glemme det. Og det hadde gått utover rekrutteringen til korpset helt garantert», sier styrelederen mens hun ser på drilltroppen i aksjon og smiler.

«Gå-løpe-hysj!»

Neste stopp er rommet for juniorkorps. Der foregår det rytmelek med de yngste musikantene, og reglene er enkle, «Gå-løpe-hysj!». Elevene følger engasjert med på instruksjonene. Her kan de delta fra de går i 3. klasse, og her har korpsmiljøet i Nome knekt rekrutteringskoden. Hanne Kjersti skryter av dirigent og opphavsmann for «klassekorps» John Trygve Bakke, som innførte dette i Nome: «Vi hadde over lengre tid sett at vi slet med å rekruttere jevnt og trutt, derfor kom «klassekorps» opp, som er et samarbeid mellom skolene, kommunen og kulturskolen, og som gjør at alle i 3. klasse får lære å spile et instrument. Mange velger å fortsette etter dette. John Trygve har virkelig vært helt uvurderlig i dette arbeidet, og vi kan takke han for at vi har et så stort korpsmiljø i Nome i dag på nesten 60 medlemmer. Dette er helt i tråd med læreplanverket og bidrar til styrking av musikkundervisninga i skolen. Nå drar John Trygve rundt til andre kommuner og forteller om klassekorps og hvordan vi har gjort det her i Nome.» I juniorkorpset går alle i ett år for å øve for å delta i det ekte korpset, men å delta på 17. mai, det gjør de alle. Hanne Kjersti: «Ja, det er klart. Å delta på 17. mai, det er jo en stor dag, og spesielt når du spiller i korps, så da må alle få delta. Det synes alle er veldig moro.»

Ingen reservebenk

Mens vi går videre, over parkerings-plassen til Nome Videregående skole, avdeling Lunde mot Lundevang spør vi Hanne Kjersti, hva som er så bra med korps: «Korps er en helt ideell læringsarena for barn, fordi det er veldig inkluderende. Her har vi ingen reservebenk, absolutt alle er velkomne og at man deltar i en aktivitet på tvers av alder skaper en spesielt god dynamikk. Det å ha noen å se opp til og strekke seg etter er kjempeviktig.»

Fra venstre: Kasper Hilsen, John Trygve Bakke, Hanne Kjersti Hogga.

Våkner til lyden av kornett

Inne på Lundevang øver de med messinginstrumenter, fløyter, klarinetter og trommer. Scenen er full av overnattingsutstyr, bagger, madrasser, puter og soveposer. Rundt de øvende barna og ungdommene kryr det av voksne som enten lager vafler, forbereder pauselek eller ser på barna sine øve. En av dem er Susanne Skogheim, som har kommet for å se på datteren spille kornett. Susanne: «Jeg synes det er veldig spennende å se hva de gjør og gøy og høre dem øve. Datteren min, Celine, er veldig ivrig og øver mye, så nå våkner vi stort sett til lyden av kornett hver morgen. Det er utrolig godt miljø her, og de blir veldig sammensveiset veldig fort. Hun har virkelig funnet hobbyen sin.»

Trommesett og triangel

På gulvet i «kinosalen» står trommer av alle slag, fra pauker, klokkespill, trommesett og triangel. Slagverkgjengen er hele åtte stykker. Jenter og gutter i alle aldre. Ansvarlig for «bakrekka» eller trommene om du vil, er Kasper Hilsen. Han er 18 år og snart for stor for skolekorps, men er en engasjert slagverk-instruktør via kulturskolen, og har blitt headhuntet til jobben som trommelærer. Kasper har også mye fint å si om korpsmiljøet: «Det er en veldig fin hobby og en morsom aktivitet med utrolig godt samhold. Jeg har spilt i korps i 11 år, så ble jeg kontaktet av John Trygve, som lurte på om jeg kunne hjelpe han litt med trommegruppa, fordi de har blitt så mange.»

Dirigent John Trygve Bakke har også bakgrunn fra slagverk, og kan snart feire 10 års jubileum som leder for Lunde og Ulefoss skolekorps. Og det, det trives han godt med: «Korps gir en unik sosial kompetanse, og en inngang til musikk som er veldig lavterskel og inkluderende. Her kan du være med uavhengig av prestasjon og alder. Det synes vi er flott.»

Filmmusikk populært

Nå er målet for øvingen en konsert med filmmusikk, som blir realisert før vinterferien. Før påske blir det ensemble og solist-konsert i samarbeid med Lunde Blæsekompani. Konserten skal inkludere gammel og ny filmmusikk, og musikantene har mulighet til å delta både foran og bak scenen. John Trygve: «Det er en kunst å finne et repertoar som er utviklende og gøy for alle å spille, men filmmusikk er stort sett veldig populært. I dette prosjektet, og stort sett ellers, legger vi vekt på at musikantene skal få delta og bruke seg på flere områder. På konserten vi skal ha til vinteren er barna med på flere arenaer. Lys, lyd, rekvisitter for å nevne noe.»

«Men på 17. mai er det fortsatt de kjente og kjære marsjene som gjelder?» Dirigenten smiler, og sier: «Ja, absolutt, da må vi spille tradisjonsmusikken som folk er vant til å høre, det blir litt som til jul. Men jeg tror ikke vi hadde fått de unge til å gå på øving året rundt om vi kun spilte marsjer, så det er viktig å variere litt og finne det som fenger.»

«Pappa har alltid spilt trommer»

Det nærmer seg pausetid med vafler og lek. Maren Vik, Amira Omar Mohammed, Ella Tobro Skyer og Nora Kirstine Hogga i trommegruppa har lagt ned trommestikkene for en liten stund.

«Hvorfor valgte dere trommer som instrument?» Nora Kirstine, som i tillegg til å være trommis, også er tillitsvalgt i korpset: «pappa har alltid spilt trommer, så det var det jeg også ville spille.» Amira: «jeg valgte trommer på grunn av broren min, og på grunn av dem.» Hun ser bort på venninnene og smiler, før de går samlet bort for å delta i pauseleken, det er duket for stafett på Lundevang.

Om noen sov denne natta sier historien ingenting om.

«Nå våkner vi til lyden av kornett hver morgen» – SUSANNE SKOGHEIM

Del