Filmen alle snakket om

Sparebankstiftelsen sin film om årets gavetildelinger ble en stor snakkis da den ble vist for Nomes innbyggere før jul. Siden vi ikke kunne møtes fysisk til den tradisjonelle gavefesten, laget Stiftelsen en film som erstatning.

Tekst: Stian Andersen // Foto: Katrine Bastnes

«Har du sett filmen?» Det var nok det mest stilte spørsmålet i Nome i adventstiden. Hvert år siden Stiftelsen ble etablert har det blitt arrangert en årlig gavefest i samfunnshuset på Ulefoss. Grunnet corona var det ikke mulig å gjennomføre gavefesten i 2020. Det var da ideen om en digital gavefest dukket opp.

Reiste rundt med sjekkheftet

– Det viktigste med gavefesten er å rette en takk til alle de frivillige organisasjonene, ildsjelene og dugnadstimene som kjennetegner Nome, og som gir oss som bor her flotte aktivitetstilbud, forteller Guri Ramtoft, daglig leder i Sparebankstiftelsen. Sammen med styret, bestemte Guri seg for å lage en film der fjorårets gavemottakere ble vist frem, og prosjektene deres fikk velfortjent oppmerksomhet. Resultatet ble en 30 minutter lang produksjon der seerne fulgte Guri mens hun dro rundt i kommunen med gavesjekker til lykkelige mottakere. Filmen inneholdt i tillegg flere sekvenser, som på ulike vis løftet frem mennesker, virksomheter og kjente steder i kommunen.

Produsert lokalt

Det var det lokale reklamebyrået Superlativ som stod bak filmproduksjonen. Prosjektleder og regissør var Hans Kristian Lahus fra Svenseid. – Stiftelsen har et prinsipp om alltid å velge lokale leverandører når det er mulig, sier Guri. Guri forteller at selve produksjonen ble gjennomført på rekordtid. – Vi avventet jo myndighetene sine råd og instrukser, og håpet i det lengste at det kunne bli mulig å gjennomføre gavefesten slik vi pleier. Da vi i slutten av oktober så at det ikke kom til å gå, så kastet vi oss rundt og kom opp med et alternativ. Selve filmen ble derfor produsert på tre uker, sier den daglige lederen. 

Superlativ Media

Hyllest til frivilligheten

Prosjektleder Hans Kristian Lahus forteller at de ønsket å lage en film der gavemottakerne stod i fokus, samtidig som hele ledelsen i Sparebankstiftelsen ble involvert. – Filmen er en hyllest til frivilligheten og alle de flotte menneskene som bruker fritiden sin på å legge til rette for fellesskapet. Derfor var det viktig for oss å dra ut å møte dem på deres hjemmebane. De entusiastiske gutta i bilklubben ville vi møte i lokalene deres i Lunde, de eldre karene langs Fløterstien, barna i turnhallen, og den energiske museumsarbeideren på Ulefos Hovedgaard. For å nevne noen. Så ville vi inkludere hele styret, og lot dem derfor presentere hver sin hovedgave. Og underveis fant vi en liten stjerne i styreleder Egil Stokken, som har fortellerstemmen i filmen. Vi ville lage en varm og engasjerende film, som skulle gjøre oss stolte av hjemstedet vårt, og det håper jeg vi klarte, sier Lahus.

Rekordutdeling

Sparebankstiftelsen delte i år ut en rekordstor sum. Hele 16,3 millioner kroner ble gitt til allmennyttige formål i Nome. Samtidig ble Stiftelsen sin største enkeltutdeling noensinne delt ut, da Skade fikk 5,4 millioner kroner til å etablere snøproduksjonsanlegg i lysløypa på Sagamoen. Dette kan du lese mer om i en egen artikkel i dette magasinet.

Tilgjengelig på nett

Om du ennå ikke har sett filmen, så er det ikke for sent. Den kan i sin helhet sees på Stiftelsen sine nettsider. Der ligger også en komplett oversikt over alle gavene som er delt ut, både i 2020 og gjennom hele Stiftelsens historie. På de samme nettsidene ligger også all nødvendig informasjon for deg som ønsker å søke på gaver i 2021.

Play Video

Del