Sparebankstiftelsen Nome ble opprettet som et resultat av fusjonen mellom Holla og Lunde Sparebank og Sparebank 1 Telemark for å forvalte økonomiske midler og eierskapet i den fusjonerte banken. Stiftelsens formål var å gi gaver til allmennyttige samfunnstiltak, fortrinnsvis i Nome. Stiftelsen har hovedsakelig bidratt med gaver til prosjekter rettet mot: kultur, idrett, utdanning og kompetanse, og andre gode prosjekter som kan bidra til en positiv utvikling i kommunen vår.
Nærmere 130 millioner kroner har Nomesamfunnet mottatt i gaver siden opprettelsen i november 2012, gavene har vært med på å realisere mange gode tilbud som har skapt glede for befolkningen i Nome.
Vi må ta en kikk i bakspeilet, faktisk er det nøyaktig 12 år siden Forstanderskapet i Holla og Lunde Sparebank sa ja til «ekteskapet» med Sparebank 1 Telemark. Sparebankstiftelsene Telemark Holla og Lunde og Telemark Grenland så dagens lys og ble to store likeverdige eiere av banken.
Jeg hadde gleden av å sitte i styret til Holla og Lunde Sparebank, og var delaktig i fusjonen. Målet var å sikre at utbytte fra banken skulle komme lokalsamfunnet til gode. Jeg må innrømme at jeg i 2012 ikke så for meg hvor stort og viktig verktøy for utvikling av Nome samfunnet Stiftelsen kunne bli.
Jeg ble styreleder i Stiftelsen i 2017, en oppgave jeg gikk til med store forventinger om å bidra positivt til Nomesamfunnet. Sammen med et engasjert styre har vi løpende diskutert hvordan Stiftelsen kan bidra best mulig til utviklingen av kommunen vår. Bidraget med gaver til frivilligheten har vært viktig, og vil være det fremover, samtidig stilte vi oss spørsmålet om det var til andre områder vi kunne bidra? Etter en analyse konkluderte styret med at Nomes største fremtidige utfordring, er negativ befolkningsutvikling. Etter dialog med blant annet Telemarsforsking, Distriktssenteret og andre aktører som arbeider med forskning på kommuner/regioner med synkende innbyggertall, var anbefalingen klar. Skal vi bidra til positiv befolkningsutvikling må vi høyne vår attraktivitet innen områdene: Bosted, Bedrift (Næring) og Besøk.
Styret besluttet derfor å etablere et program med formål om å høyne attraktiviteten til de tre B’ene. Programmet Lykill så dagens lys, hvorfor Lykill? Jo, Lykill er gammelnorsk og betyr nøkkel, vi ønsker å avdekke hvilke «nøkler» vi kan «bruke» for å høyne attraktiviteten til de tre B’ene i Nome. Organisasjonen ble styrket med en Programleder, Jon Iver Myren. En programleder som hele tiden skal ha på seg «Lykillhatten». Arbeidet krever samarbeid på tvers av etablerte strukturer, innovative tanker, ildsjeler, osv. Her må vi alle spille på lag for at vi når vårt felles mål om å bidra til å snu den negative befolkningsutviklingen. Lykill er en integrert del av Sparebankstiftelsen og arbeider langsiktig for å nå målene.
Fra etableringen av Sparebankstiftelsen Nome for 12 år siden, har vi vært vitne til hvordan Stiftelsen har skapt varige verdier for lokalsamfunnet og sammen med alle gavemottagere gjort en forskjell på mange områder – fra kultur og idrett til utdanning og Lykill prosjekter.
Gjennom vårt eierskap i SpareBank 1 Sør-Norge ASA, står vi nå sterkere enn noen gang, med et bredt fellesskap som deler våre mål om å bygge en bedre framtid for lokalsamfunnet.
Vi er stolte av det vi har oppnådd, men vi kan og skal fortsatt bidra til ytterligere vekst og muligheter. Fremtiden til Sparebankstiftelsen Nome er lys, vi skal fortsette å bruke våre ressurser til å gjøre en positiv forskjell.
Egil Stokken, Styreleder