Det beste som har hendt laget

De er fedre og bestefedre, barn, barnebarn og søskenbarn, alle med minst to ting felles; etternavnet Bjerklund og lidenskap for skyting.

Tekst & foto: Britt Eriksen

For vi snakker om lidenskap når du tilbringer det meste av fritid, kvelder som helger, på å sikte inn en målskive, forbedre resultater og reise langveis for å konkurrere. Eller når du bruker krefter og talløse dugnadstimer for å gi laget optimale treningsforhold. Den over gjennomsnitts engasjerte Bjerklundfamilien på Ulefoss har gjort alt sammen. Og med felles innsats fra øvrige medlemmer i Holla skytterlag, har det gitt resultater. Resultater i form av medaljer, rekruttering og et lenge etterlengtet skytterhus.

Gull i grønne skoger

Tre generasjoner Bjerklund har møtt opp ved den nye storstua, et stykke innpå «Heia», hvor skytterlaget har hatt utendørs treningsfelt i mange år. I troppen, hvorav flere har hevdet seg på nasjonalt toppnivå, er det full samstemmighet om at det nye skytterhuset er gull verd. -Dette er uten tvil det beste som har skjedd for laget. Huset gir oss enorme muligheter og betyr at vi kan trene når vi vil, sier Sven Ove Bjerklund. 71-åringen har lagt egen skytterkarriere på hylla, men er engasjert trener og veileder for de yngre generasjonene. -Her har du faktisk muligheten til å bli god, dersom du bare er villig til å trene. Og det hender jeg må ta fram «pisken», smiler han.

Kulere med børse

En av de han følger tett er det talentfulle barnebarnet Stine Cecilie Bjerklund. Hun og de andre skytterne var tidligere henvist til Melum for innendørs skytetrening, noe som gav begrenset tid. – Det å få eget skytterhus har hatt veldig mye å si. Nå kan jeg trene akkurat når det passer meg og hvor mye jeg vil, bekrefter 18-åringen. I snitt har det betydd to treningskvelder i uka, pluss konkurranser i helgene. Hva som fikk Stine til å velge skyting, og ikke håndball, dans eller pianospill? Svaret er veldig nærliggende. – Det ligger i blodet. Jeg ble tatt med på trening sammen med pappa og farfar helt fra fem-års alderen, og fikk prøve meg tidlig. Så skytinga er absolutt en familieidrett. Men jeg syntes også det var mye kulere med børse enn håndball, understreker ungjenta. Det gjør hun fortsatt. Stine liker å få poeng. -Poeng er viktig. Det at du kan følge med og hele tida prøve å forbedre deg, er noe av det som gjør skytingen

Jeg syntes det var mye kulere med børse enn håndball

STINE BJERKLUND​

morsom. Man konkurrerer like mye mot seg selv, som mot andre. Og ulefossjenta har imponerende resultater å vise til, med seier i Samlagsmesterskap for senior og en rekke stevner. Høyest henger likevel andreplassen fra Landsskytterstevnet i 2019. -Den kom etter omskyting i finalen, så det var nære på, smiler hun stolt, og med god grunn som en av de beste skytterne i Telemark. Pappa Øyvind Bjerklund (49) som fortsatt er aktiv skytter, syntes det er stas å kunne trene sammen med og konkurrere mot yngstedatteren. Stines storesøster og NM-vinner Miriam Jeanette er for tiden aktiv i Rygge. Selv har Pappa Bjerklund blinket inn hele 11 seire i Samlagsmesterskap, samt en sterk 6. plass i NM.

Skytterlagets Grand old man

Da nybygget sto ferdig vinteren 2014/15, var det med alle ønskelige funksjoner; en storsal med plass til 60 gjester, kjøkken, teknisk utstyrt undervisningsrom, styrerom, toaletter og garderobe, totalt 600 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Og i underetasjen, en topp moderne skytebane med åtte skiver for elektronisk anvisning. Alle rom er tilrettelagt for rullestolbrukere. I tillegg til lagets eget bruk, blir huset leid ut til ulike formål, fra private tilstelninger til kurs og konferanser. Anlegget benyttes også tidvis av politiet til skytetrening. Men uten Holla skytterlags «Grand old man», Jan Erik Bjerklund (75), hadde det neppe blitt noe nytt skytterhus. Det var han som tilbake i 2012 startet planleggingen og fikk ballen til å rulle. – Først måtte planen presenteres for grunneier, noe som gikk veldig bra. Dernest var det finansieringen, som også gikk bra. Dessverre ble det satt en stopper for et samarbeid med en offentlig instans som ønsket fast avtale om bruk av anlegget. Det var en tung affære som tok mye krefter. Men byggeprosessen gikk fint med en stor porsjon egeninnsats fra medlemmene i laget, sier Bjerklund. Han er storfornøyd med resultatet og gir ros til de lokale håndverkerne og entreprenørene som bidro. -Vi har ikke hatt noen problemer med bygget, og har fått veldig gode tilbakemeldinger fra alle hold om at huset fungerer bra.

Konsentrasjon og avspenning

Jan Erik beundrer ungdommen som engasjerer seg i idretten han i alle år har brent for. -Fordi jeg vet at det også innebærer et offer av andre aktiviteter og tid med venner. Og da må du gjøre bevisste valg. Hvert år arrangerer skytterlaget skyteskole, et tilbud for både ungdommer og voksne, som har gitt en fin nyrekruttering til laget. -Da kan alle som har lyst få prøvd seg, og få en introduksjon til idretten. Som regel er det noen av dem som fortsetter, og det er jo det vi ønsker. -Hvorfor vil du si ungdom bør starte med skyting? -For å bedre evnen til konsentrasjon og avspenning, og å bli bedre i konkurranse. Det er de viktigste elementene, som man også har god nytte av ellers i livet. For ungdom som har slitt litt på andre arenaer, har skytetrening vist seg å være en god øvelse. Her må man høre etter og følge beskjeder. Det gir positiv erfaring og mestringsfølelse, mener Jan Erik Bjerklund. Det overrasker neppe noen at begge sønnene, Alf Torstein (49) og Gunnar Arne (44), har vært aktive skyttere fra ung alder. Siste skudd på stammen er barnebarnet Mari Andrea (10), som startet karrieren i skytterlaget sist høst. -Jeg syntes det var veldig gøy, og har tenkt å fortsette, kan hun fortelle. -Så da gror det i familien, smiler bestefar Bjerklund.

Del