Magasin

Hva får du når du blander et historisk tun, en visjon om at vi skal sees mer, 15-20 dugnadsarbeidere, et internasjonalt designbyrå, lokalprodusert mat og drikke, filmscener fra et fly, live musikk, lokalhistorie, folkedans og 330 blide fjes? Jo, en festival i Lunde naturligvis.
Med det som må være Norges koseligste dialekt og en ydmyk fremtoning («det er ikke meg, det er programmet som skal skinne her!») er et førstemøte med Lykills pisker og pådriver (hans ord) en hyggelig affære.
Det er her det skjer. Fra det gule forsamlingslokale som har huset liv og røre siden 1921, høres blåseinstrumenter lang vei på en ellers grå høstlørdag.
«Det styret, blant mye vurderer når de behandler, og enten innvilger eller avslår søknader, er allmenn-nytten for befolkningen i Nome. Det står tydelig skrevet i vedtektene, det må vi levere på.», det sier daglig leder for Sparebankstiftelsen i Nome, Guri Ramtoft.
Sometimes you wanna go where everybody knows your name, and they’re always glad you came. Husker du sangen? Og serien? Tittellåten til 80-talls serien Cheers med Ted Danson, Kirstie Alley og Woody Harrelson på rollelista kjenner mange godt.
Over en kaffekopp på kjøkkenet til den tidligere ordføreren i Nome kom ideen, et nasjonalt kompetansesenter for bærekraftig utvikling av kritiske mineraler, med adresse i Nome.
I vinter får skimiljøene i Lunde og Ulefoss en etterlengtet forbedring, takket være gave fra Sparebankstiftelsen, den går til nye løypemaskiner for Skade IL i Lunde og Ulefoss Sportsforening (USF).
I jobben som konstituert finansdirektør for SpareBank1 Sør-Norge har Roar Snippen lange arbeidsdager med mye reising. Vi møter han i Storgata i Porsgrunn der SpareBank1 har kundefilial og kontorer over fire etasjer.
«Jeg har jo ønsket meg dette siden jeg satt i tilknytningsforumet til Nome i 2017!», det sier produkteier for Nomes nye digitale utstillingsvindu «Utforsk Nome», Eli Landsdal.
Vil du lære mer om hvordan du kan arbeide med utviklingen av din bedrift? Bli med på Innovasjonsløft 2024
I desember ble årets siste nettverksmøte i Lykill avholdt, og nye prosjektforslag så dagens lys. Målet er å øke Nomes attraktivitet.
– Eller skal vi være en påhenger til andre? Det retoriske spørsmålet står for innovasjonsekspert Sjur Dagestads regning. Denne høsten loser han en gruppe lokale ledere og næringslivsfolk gjennom kursrekken Innovasjonsløft 2023.
Det startet med et stort og akutt problem både for Bandak og Nome videregående skole. Ett år senere har utfordringen blitt til en helt ny måte å jobbe på.
Kan en enkelt person virkelig påvirke et helt lokalsamfunn? Dette spørsmålet får en hel ny betydning når vi blir kjent med Jon Iver Myren (35), nyansatt i førersetet for prosjektet «Lykill» i regi av Sparebankstiftelsen. Et prosjekt med mål om å bidra til vekst i Nome-samfunnet.
Primært i 100% stilling, fast eller innleiet.
Under pandemien brukte de 3D-printere for å lage visir til helsevesenet i Nome og Midt-Telemark, som det var umulig å få tak i, men egentlig er kodeklubben i Lunde mest for gøy.