Magasin

Vil du lære mer om hvordan du kan arbeide med utviklingen av din bedrift? Bli med på Innovasjonsløft 2024
I desember ble årets siste nettverksmøte i Lykill avholdt, og nye prosjektforslag så dagens lys. Målet er å øke Nomes attraktivitet.
– Eller skal vi være en påhenger til andre? Det retoriske spørsmålet står for innovasjonsekspert Sjur Dagestads regning. Denne høsten loser han en gruppe lokale ledere og næringslivsfolk gjennom kursrekken Innovasjonsløft 2023.
Det startet med et stort og akutt problem både for Bandak og Nome videregående skole. Ett år senere har utfordringen blitt til en helt ny måte å jobbe på.
Kan en enkelt person virkelig påvirke et helt lokalsamfunn? Dette spørsmålet får en hel ny betydning når vi blir kjent med Jon Iver Myren (35), nyansatt i førersetet for prosjektet «Lykill» i regi av Sparebankstiftelsen. Et prosjekt med mål om å bidra til vekst i Nome-samfunnet.
Primært i 100% stilling, fast eller innleiet.
Under pandemien brukte de 3D-printere for å lage visir til helsevesenet i Nome og Midt-Telemark, som det var umulig å få tak i, men egentlig er kodeklubben i Lunde mest for gøy.
– Det er jo som om vi bor i et eventyr med alle friluftsmulighetene som finnes her. Vi har Telemarkskanalen, fjell og skog. Det gir uendelige muligheter. Vi er heldige som bor her. Det sier, Anders Skogheim, medetablerer og styreleder i Nome Stisykkel.
Rett ved brua som går over Eidselva ligger Krøsset og den gule slusevokterboligen. Der møter vi tre av ildsjelene fra Holla Historielag. Et av Telemarks største historielag med mer enn 400 medlemmer.
Inne på klubbhuset lukter det kaffe og nystekte vafler. Styreleder i Norsjø Golfpark Svein Arntsen og barnebarnet Saga, som har høstferie og på besøk fra Bærum, er blant dem som har ankommet tidlig.
Høyt oppe i åsen, på tettstedet som fikk navnet etter Ulefossen der Eidselva løper ut i Norsjø, finner du Ulefos Hovedgaard. Et symbol på klassisk europeisk kulturhistorie og et av emperietidens viktigste arkitektoniske verk, midt i Telemark.
Lykill, prosjektet som skal bidra til positiv befolkningsutvikling i Nome, ruller med stor fart. Prosjektleder Hans Kristian Lahus vil gjerne komme i kontakt med alle som har forslag og gode ideer til utviklingen av Nomesamfunnet.
Til vanlig er Frode Sveinungsen servicetekniker i ABB, og har rundt 100 reisedøgn i året til steder rundt om i hele verden. Seilflyinteressen brakte han til Lunde, her han ofte er i helgene for å fly. Foruten om reisejobb og seilflyinteresse er Frode Sveinungsen også en ivrig TaeKwon-Do utøver og instruktør. Og på et av sine Lundebesøk kom ideen om å starte et TaeKwon-Do tilbud her for både voksne og barn. Interessen har vært over all forventning.
Året er 1964. En amerikansk forskergruppe fastslår at sigarettrøyking er farlig, det bryter ut krig i Vietnam, tidligere presidentfrue Michelle Obama og fotballspiller Jürgen Klinsmann blir født, og på radioen synger Beatles «I want to hold your hand».
– Det er ingen grenser for hva vi kan få til når vi arbeider sammen. Som et lag. Nå vil vi ha alle i Nome med på det samme laget.
9 Hva kan vi i Nome «friste med» for nye innbyggere? Jo, fine badeplasser i sykkelavstand, godt klima med snørike vintre og varme somre, nærhet til fantastisk natur med fjell, vann, skiløyper, lokale arbeidsplasser og gode muligheter for pendlere, og ikke minst en trygg og god oppvekst for barna våre.
Er det vi i venninnegjengen min som er rare når vi fortsatt synger «Atle Skaardal-sangen» og «La ilden lyse» på fest? Mulig det. Det er også mulig at gode glimt fra barndommen stadig dukker opp hos oss uansett hvor man er fra og uansett når man er født.