De har nettopp avrundet ukens møte med resten av dugnadsgjengen fra historielaget på Ulefoss. Bordet er dekket med kjeks og vi får servert en rykende varm kopp kaffe til praten.
Gode minner fra Krøsset
Rundt bordet sitter nestleder i styret og leder for Krøsset-prosjektet Erling Susaas, styreleder Gunnar Sanden og kasserer for historielaget Rune Vibeto. To er Ulefossinger, en tør ikke helt å kalle seg det ennå. De har alle gode minner fra-, og husker godt tiden da Krøsset var sentrum på Ulefoss og mange forretninger lå sentralt plassert rundt slusevokterboligen.
-Det hele begynte med at vi syns at Krøsset forfalt veldig og fikk lite oppmerksomhet av kommunen, sier Erling. Sånn som Krøsset var for to-tre år siden, sånn hadde det omtrent stått siden 60-tallet. Det hadde vi lyst til å gjøre noe med. Vi i historielaget satt oss ned sammen og fant frem til en del tiltak vi ønsket å gjøre. Erling retter hånden mot vinduet ved siden av seg, med utsikt mot det nylig oppussede området utenfor den gamle, freda slusevokterboligen fra cirka 1892.
Et uteområde som sårt trengte oppgradering
-Her ute så det ikke ut, med hullete, gammel asfalt og et flettverksgjerde som var knekt, skeivt og fælt langs hele veien. Dette er jo den plassen turistene kommer til, og vi syns jo det var litt ille at det skulle se så fælt ut her, humrer Erling. Rundt bordet er det stor enighet om at området trengte en real oppgradering. De tre karene er alle stolte av stedet, og ønsker at det skal fremstå best mulig for de lokale og for de mange turistene som besøker Ulefoss hvert år. -Vi er jo nærmeste nabo til Telemarkskanalen og Ulefoss sluser, sier styreleder Gunnar og kasserer Rune legger til at området lenge har vært et sentralt knutepunkt for turismen i Ulefoss. Da er det viktig å gjøre et godt førsteinntrykk.
Søkte støtte fra Sparebankstiftelsen
Han fortsetter: -Vi fikk med oss Ole Kåre Roland. Han er også en del av historielaget. Han laget en del skisser som visualiserte det vi ønsket å gjøre, og vi satt opp et budsjett. Blant annet var det å få opp et nytt gjerde med informasjonstavler som fortalte litt om området, innkjøp av blomster til å pryde uteområdet, benker og bord og lyssetting av den gamle teglsteinspipa utenfor som nærmest var usynlig. Vi sendte inn dette i en søknad til Sparebankstiftelsen og fikk tilslag på hele beløpet. Det var 237.000 kroner.
Heldige med prosjektet
Erling forteller at dugnadsgjengen på 20 personer satt i gang så fort de fikk tilslag på prosjektet og understreker at de har vært heldige langs veien. -Vi har hatt veldig tur med at bussholdeplassen her ut ble pusset opp. I forbindelse med det så ble det gravd opp og ordnet her. Da fikk vi benyttet muligheten til å sette ned stolpene som det nye gjerdet er festet på, slik at det ble solid og holder lenge. Materialene til det nye gjerdet er av tettvokst furu som de har hentet bare en time unna, på Tinnoset Sagbruk.
Bygget for fremtiden
-Da vi startet dette prosjektet var vi opptatt av å gjøre det sånn at det skal vare, sier Gunnar. Disse materialene vil trolig holde i mange tiår fremover. Ja, noen mente i hvert fall at det skulle holde i 100 år, ler Erling. Det er ingen tvil om at historielaget har hatt søkelys på detaljer. Det nye gjerdet er blant annet laget slik at det skal gjenspeile slusene. De liggende bjelkene skal forestille sluseportene og de stående; damnålene som ble brukt før i tiden for å stenge av vannet. Det er også satt inn vinduer i gjerdet med et tydelig formål. Der det før var vanskelig å få et inntrykk av de flotte kulturområdene rundt her gjennom nettinggjerdet har man nå utsikt til både elva og slusene, jernverket og Ulefos Hovedgaard oppe i åsen.
Ønsker å utvikle hjemstedet
-Vi er nok et litt spesielt historielag, sier Gunnar. Vi driver jo i hovedsak med ivaretakelse og formidling av lokalhistorien på Ulefoss, men vi driver også en del med utvikling. Vi har jo et ønske om å få kommunen mer attraktiv og det er grunnen til at vi er så opptatt av at det skal se bra ut her. Mange har gitt oss gode tilbakemeldinger om at det har blitt så fint her etter den jobben vi har gjort.
Støtte fra Sparebankstiftelsen
De tre ildsjelene er godt fornøyd med det samarbeidet de har hatt med Sparebankstiftelsen og understreker at det var viktig å få fornya Krøsset. -Hva Sparebankstiftelsen har betydd for oss og for kommunen kan ikke beskrives. Før var det mye vaffelsteking og kakelotteri for å få midler nok til å gjennomføre ting, sier Rune og legger til at Sparebankstiftelsen er en svært god drivkraft når det kommer til utviklingen av Nome kommune. -For oss så er det nesten som å vinne i lotto med det vi har fått fra Sparebankstiftelsen, forteller Erling. Selv om sentrum har flyttet seg lenger og lenger ned mot der det er i dag, så er Krøsset fortsatt det stedet mange turister kommer til og det er fullt av lokalhistorie og kulturminner rundt her.
Motivert og aktiv dugnadsgjeng
De tre Ulefossingene er svært stolte av det den fine dugnadsgjengen fra Holla Historielag som har fått til med å realisere oppgraderingen her. -Alle som har vært med å bidra føler vi har et genuint ønske om at Ulefoss skal fremstå best mulig og det foreligger stor enighet blant alle at vi faktisk har veldig mye å vise frem, forteller Erling. Tidligere har dette vært godt gjemt. Derfor prøver vi nå og fremheve de flotte severdighetene vi har her på Ulefoss.