Opprinnelig er han trønder, men i snart 50 år har Svein Arntsen bodd i Midt-Telemark. Tidligere var han blant annet daglig leder av både Gullbring kulturanlegg og Telemarkskanalen, siden 2018 har han vært styreleder i Norsjø Golfpark AS og i Norsjø Golfklubb.
Nomes største idrettsklubb
Norsjø Golfklubb er med sine 950 medlemmer Nomes største idrettsklubb, og med en økning på 120 medlemmer hvert år har de hatt en markant vekst de siste årene.
Hvordan rekrutterer dere medlemmer?
– De kommer av seg selv, smiler Svein, og fortsetter: – golf høres ut som en individuell sport, men folk kommer hit for å gjøre noe sammen. Det fine med golf er at man kan spille det på tvers av ferdigheter og generasjoner. Besteforeldre kommer gjerne sammen med barn eller barnebarn. Hele familier spiller sammen. Det er ikke like lett med fotball eller håndball.
Handicap
Selv har Svein Arntsen 12,4 i handicap som sier noe om hvor mange slag han har på hvert hull. Er man nybegynner har man flere. – Det er det som er så genialt med handicapsystemet, sier Svein og understreker: – poengsystemet er lagt opp slik at folk kan delta på tvers av spilleferdigheter, slik sett er det skalerbart etter kompetanse. Handikapsystemet gjør at alle på en måte stiller likt, og kan delta etter sitt ferdighetsnivå, og på tvers av kjønn, fysisk form og generasjoner.
– Golf har en konservativ historie, er det slik i dag?
– Golf har hatt en reise, sier Svein. – Før var det regnet som en snobbesport med mange etiketteregler og kulturelle normer du måtte følge. Medlemskap i en golfklubb kunne koste mellom 15 og 20 000 kroner i året, og du måtte gjerne ha klær som passet til etiketten. Det handler nok litt om hvem som spilte golf på den tiden også, men den tiden er over. Nå kan hvem som helst spille golf, og du kan kle deg som du vil. Golf har blitt for alle.
FORE!
– Den etiketten som fortsatt gjelder, sier Svein, er at du skal oppføre deg som en gentleman eller gentledame på banen. Man går som regel sammen fire og fire spillere, da er det viktig å ta hensyn til hverandre og de andre spillerne på banen. La raskere spillere passere deg, ikke rope eller forstyrre, ikke kaste golfkøllen etter et dårlig slag, og om du skulle slå et slag som potensielt skulle være farlig for andre spillere roper du “FORE!” så høyt du kan, med en gang. Sikkerheten til spillerne er svært viktig. – Det er som regel slik at den som har lavest handicap begynner, og den spilleren som ligger lengst unna hullet, slår først. Man skal være stille når noen slår, de må konsentrere seg og se på ballen hele tiden. Publikum på en golfturnering er stort sett veldig stille og disiplinerte, sier styrelederen.
Hektet fra dag èn
Daglig leder i Norsjø Golfklubb, Ragnar Kisfoss, har nettopp parkert golfbilen etter en rutinesjekk av banen, og ankommer klubbhuset. Det begynte med en diskusjon i en matpause på hans tidligere arbeidsplass, Jernverket, om et slag golfstjernen Tiger Woods hadde gjort i en cup dagen før. De måtte opp på golfbanen å teste selv. Hvor vanskelig kunne det være? Det viste seg å være vanskeligere enn det så ut, men Ragnar ble hektet fra første slag. – Jeg meldte meg på kurs, og kjøpte en aksje i golfklubben til 20 000 kroner for å slippe å betale hver gang. Etter det har jeg bare vært her, smiler Ragnar. I 2010 kom telefonen om han kunne tenke seg å bli daglig leder for klubben. Og sånn skulle det bli.
Styreleder Svein Arntsen er imponert over Ragnar sin herdige innsats for klubben over flere år. – Han står på noe vanvittig, og vi i klubben har mye å takke han for. Måten han tar imot gjester og medlemmer på er bare helt fantastisk. I høysesong kan han ha 13- 14 timers arbeidsdager. Ragnar: – Vi må gjøre jobben når sesongen er her. Det kan bli litt lange dager i høysesong, ja. Det er jo ikke like mye å gjøre i februar.
Anerkjent klubb
Resultatene fra undersøkelsen “Golfspilleren i sentrum” som Norges Golfforbund gjennomførte i 2019, der 43 klubber var med, kommer Norsjø Golfklubb ut på topp. Undersøkelsen kartlegger hvordan medlemmer og gjestespillere føler seg ivaretatt, hvordan de opplever banen og klubbmiljøet. Ifølge hjemmesiden til Norsjø Golfpark omtaler Norges Golfforbund Norsjøsvarene som “fantasititall”. “Hele 88% av medlemmene og gjestespillerne gir oss 9 eller 10 poeng av 10 mulige, og vil anbefale Norsjø til andre spillere. Blant annet har vi den PROen som scorer høyest av samtlige Proer i Norge” – Vi har vært topp 3 de tre siste årene, sier Ragnar.
Pitch´n putt
I 2019 bestemte de seg for å oppgradere ytterligere, og videreutvikle den gamle 6-hullsbanen. Den trengte en oppgradering. – Det første vi gjorde var å søke Sparebankstiftelsen, sier Svein, og fortsetter: – uten Sparebankstiftelsen hadde det ikke vært noe poeng å starte opp. Oppgraderingen har en total prislapp på 1 800 000,- , og de fikk raskt svar fra Sparebankstiftelsen i Nome om at de sa ja til en tildeling på 600 000,- Vi er helt avhengige av ekstern finansiering for sånne prosjekter. – Vi har møtt masse velvilje, det er vi veldig glade for, sier styrelederen. Høsten 2020 begynte byggingen, banen sto ferdig høsten 2021, men i og med at det allerede var sent i sesongen ventet de med den store åpningen til året etter.
12. Juni 2022 skulle bli dagen. Atle Pettersen, som er en ivrig golfspiller, skulle åpne, pølser på grillen, ordførerne fra Midt-Telemark og Nome og golfklubbens medlemmer var til stede, Byting sto på scenen. – Det bøtta ned! Mimrer de to, men det ble allikevel en vellykket åpning, smiler Ragnar, – vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. I reglementet til Pitch´n putt banen på Norsjø gjelder de samme reglene som Norsk Pitch´n Putt forbund opererer med. Noen av disse er at det ikke skal stilles krav til grønt kort eller klubbmedlemskap og banen skal være åpen for alle som vil prøve. Pitch´n Putt banen på Norsjø Golfpark er en korthullsbane, og dermed mer nybegynner- og familievennlig. – Vi håper å få opp aktiviteten ytterligere med denne banen, sier Ragnar.
En golfbane krever mye vedlikehold? – Ja, det er helt essensielt, kan de bekrefte. – Det der er en egen vitenskap, sier Ragnar. Så i fjor bestemte styret i Norsjø Golfpark at de skulle ansette sin egen “greenkeeper” på heltid. Hva er en greenkeeper tenker kanskje du. Jo, en gressekspert og golfens svar på gartner, men han er ikke bare ekspert på selve gresset. En greenkeeper kan også det meste om hva som befinner seg under gresset, om sanden, hvordan gresset bør klippes, vannes, luftes, gjødsles og om de beste maskinene som får dette til å skje, og om vedlikehold av disse.
Som sagt, så gjort. Mannen ble Tore Lundby Hansen. En greenkeeper med utdanning innen faget og med lang erfaring fra både Australia og Skottland. Tore kommer tilfeldigvis innom klubbhuset, tar seg en kaffekopp og setter seg ned. – Jeg ble oppringt en søndagsmorgen, kan han fortelle. – Jeg er veldig fornøyd med avgjørelsen min om å takke ja. De som jobber her, er veldig fine folk. Hele golfsesongen jobber han, resten av året planlegger han til fingerspissene hva som gjør at underlaget blir til et golfunderlag i verdensklasse. Også pusser han opp hus på Ulefoss, og tar seg en lang ferie. Greenkeepere i Tore sin klasse vokser ikke på trær, sier Svein. Og kan fortelle at de er særdeles fornøyde med ansettelsen. Ragnar er enig: – Ja, han er utrolig flink, i et veldig stort fag. Jeg tror ikke det går an å noen gang bli en utlært greenkeeper.
PRO
Norsjø Golfklubb kan skilte med totalt 12 stykker på lønningslisten, inkludert daglig leder, “greenkeeper” og en PRO på kontrakt. Mattias Andreasson heter Norsjø Golfklubb sin PRO, og får særdeles gode tilbakemeldinger fra klubbens medlemmer. Om du vurderer et “veien til golf” kurs hos golfklubben er det Mattias du lærer fra. “Veien til golf” er obligatorisk for alle som vil gå en 18-hullsbane, et 3-dagers kurs der du lærer både ferdigheter og golfens etikette og utrykk. For eksempel er det viktig at om du slår du opp gresset i “greenen” skal du reparere det igjen med en “greengaffel”. – Så å si alle som tar Mattias sine kurs blir medlemmer i etterkant, sier den daglige lederen.
Er golf god trening?
– Går man en 18-hulls golfrunde har man gått cirka 20 000 skritt den dagen, så ja det er god trening. Og naturopplevelsen er noe for seg selv. Du har utsikt til Norsjø og Lifjell fra golfbanen vår. Det er en spektakulær opplevelse i seg selv, sier Svein. – Ikke minst er det god trening for hode, fortsetter Ragnar. – Når du skal golfe må du legge fra deg hverdag og stress, det gjelder å slå av mobilen, finner roen og komme i flyt. Ellers kan du bare glemme det.
Kan dere anbefale alle å spille golf?
Ragnar: – Det passer i utgangspunktet for alle. Vi har medlemmer i alderen 5-86 år. Vi har knøttetrening hver mandag for 5-6 åringer. En del starter rundt 18-års alderen. Så er de gjerne her til de flytter ut for å ta utdanning, og kommer ofte tilbake etter at de er ferdig med småbarnsfasen. Svein er enig. – Det er en ærlig erkjennelse at golf ikke er så småbarnsvennlig. Å gå en 18 hulls golfrunde kan ta opptil fem timer, og det har jo ikke småbarnsforeldre alltid tid til, smiler styrelederen. Ragnar: – For min del passet det faktisk veldig fint i småbarnsperioden. Vi hadde en baby som sov i to timer midt på dagen. Det passet jo perfekt for en golfrunde, ler han.