Bilklubben med det store hjertet

Året er 1964. En amerikansk forskergruppe fastslår at sigarettrøyking er farlig, det bryter ut krig i Vietnam, tidligere presidentfrue Michelle Obama og fotballspiller Jürgen Klinsmann blir født, og på radioen synger Beatles «I want to hold your hand».

Tekst og foto: Kine Tveito Lundefaret

Her hjemme grunnlovfester Stortinget fri religionsutøvelse, skuespiller Henrik Mestad og frontfigur i DDE Bjarne Brøndbo ser dagens lys, og Lunde og Ulefoss blir slått sammen til Nome.

Spol 58 år frem. Året er 2022. Det er en mørk høstkveld. Etterlengtet regn laver ned over Lunde sentrum, etter det som til nå har vært det tørreste året på 21 år. Men i et stort fabrikklokale i sentrum er lyset på. Der inne finner vi bilentusiastene og to av primus motorene for Street cars Lunde Nikolas Røraas (30) og Vetle Rønningen (29), men tross sin unge alder er det ikke nye biler som interesserer dem, heller ikke nye klær. Derimot har de begge en interesse for biler, musikk, gjenstander og klær fra 60-tallet. Og bilene, de skal helst være fra 1964.

Hver bil har sin personlighet

– Hva er så spesielt med gamle biler? – Brummingen er god, sier Vetle. Og hver bil har sin egen personlighet. Kjører du en gammel folkevogn må du lære deg å kjøre en gammel folkevogn, ingen er like. Bare det å få startet den er jo en utfordring, smiler han. Å kjøre en ny bil kan bli kjedelig i forhold.

Nikolas er enig. -1950- og 60-tallet i USA var bilens sted og tidsalder. Det var da flere fikk råd til å kjøpe bil, og bilindustrien tok for alvor fart. Bilen har gitt folk frihetsfølelse, at du kan komme deg hvor du vil, når du vil. I Amerika på den tiden var det utrolig mange bilprodusenter, og alle produsentene hadde ulike bilmodeller med ulikt design hvert år.

Hvor mange gamle biler har dere?

Nikolas: – Jeg pleier å si at jeg har fire og en halv gamle biler. Den halve er en kassebil med traktordrag og ble fra 1970-tallet brukt som jakthytte. Den har en vedovn med pipe gjennom taket. Den er et artig prosjekt jeg ikke vet helt vet hva jeg skal med enda. Kassebilen var et låvefunn på en gård i Nummedal, der hadde den stått siden 1976. Jeg har også en gammel Amazon som har gått i Lunde siden den var ny, det er mange i Lunde som husker den bilen fra gammelt av. Det er moro.

Vetle har en særlig interesse for gamle Volkswagenbiler. – Jeg har for eksempel to bobler fra 1964. Den årgangen har spesielt fint karosseri. Det var det siste året de produserte bobler med mindre ruter, i 1965 fikk de større ruter. Jeg liker de mindre rutene best. Det er en fin detalj.

På bilferie

Bilgjengen i Street cars Lunde er glade for at de har mange å dele en felles interesse med, så glad at de også gjerne tilbringer ferier sammen. I mange år har nemlig bilklubbens mest ihuga medlemmer dratt på bilferier sammen i Norge. Da leker de ikke bilferie. – Alt skal helst være gjennomført, sier Vetle. Han fortsetter: – vi har vært på mange campingturer i Norge opp gjennom, da gjør vi det skikkelig og har bare gammelt utstyr. Gamle stoler, gammelt bord, gammelt telt og gammelt stormkjøkken, også går vi bare i gamle klær. Så du kan si vi får vi mye oppmerksomhet når vi kommer på et utested og ser ut som en gjeng med tullinger, ler de to i kor. – Og en gang i året drar mange av oss i klubben til England på en festival som heter “Goodwood revival”. Der er “alt” gammelt. Folk går i gamle klær, det er billøp med bare gamle biler, hesteløp og du kan til og med gifte deg der, i 40- 50 eller 60-talls omgivelser, sier Vetle.

Boltreplass for motorinteresserte

I 2015 kjøpte Street cars Lunde fabrikklokalene der yrkesskolen i sin tid hadde lokaler, og som senere ble Lunde taxisentral, for én million kroner. Bilklubben har pusset opp hele bygget selv, og med flotte verksteder, egen bar med stort sofaområde, bilplakater på veggene har det blitt en boltreplass for motorinteresserte. Og innerst i lokale står det aller helligste. Trollbil nr 5 med egen utstilling, samt det eneste kjente eksemplaret av Troll-båt. – Det er ikke mange bilklubber som har sånne fasiliteter som oss, sier Nikolas.

 

Mange prosjekter

Street cars Lunde har mange vellykkede arrangementer på samvittigheten. Wings and wheels som de i mange år arrangerte i samarbeid med Lunde MCKlubb og Nome Flyklubb, Street meet – et arrangement for bilinteresserte både med og uten hobbykjøretøy og vårmønstring – en bilutstilling for alle de fine bilene kommer ut for våren, som de har arrangert siden 1996. Under pandemien arrangerte de “drive in” kino med lerret som dekket hele fasaden på klubblokalet og 60 biler oppmøtt. Nikolas: – I sommer hadde vi besøk av Am car Norge, som er Norges største medlemsorganisasjon for “alle med bil som hobby”. De drar hvert år til byer rundt om i Norge, i år var de i 28 byer, inkludert lille Lunde. De sa det var den beste plassen de hadde vært.

Nå er Street cars Lunde, gjennom et samarbeidsprosjekt med kommunen, i gang med “mekkekvelder” for ungdom mellom 13 og 17 år som har en annen interesse enn idrett og musikk. – Vi samles noen timer hver mandag kveld for å mekke og bare samles, sier Nikolas, og fortsetter: – nå skrur vi på en gammel traktor, målet er at vi skal få den til å gå. Det tror vi at vi skal klare. Det er veldig gøy, og oppslutningen har vært over all forventing. Senere i år har de planer om å pusse opp fasaden. – Bygget er fra 1940 og er litt slitt. Vi ønsker å gi fasaden et løft, samtidig som vi beholder den gamle stilen, forklarer Vetle.

Fikk støtte fra Sparebankstiftelsen

I 2020 søkte Street cars Lunde om støtte fra Sparebankstiftelsen i Nome, og fikk tilslag på 150 000 kroner. Og med pengene har de kreative folka i bilklubben fått til imponerende mye. – Vi ville lage en retro bensinstasjon for å lage et miljø rundt trollbilen. – Budsjettet sprakk allikevel, ler Nikolas, men det var helt fantastisk å kunne få et sånt drømmeprosjekt opp og stå. To år senere, den 30. april i ble den nye retro bensinstasjonen med gammel Finalogo avduket. – De gamle bensinpumpene er kjøpt på Finn.no og restaurert av oss og mange lokale hjelpere. Taket over pumpene er donert av Kai Strand, det hadde han på lager. Skiltet på taket har vi laget selv, og det store lysskiltet er fra gamle Fina i Vråliosen. Det var driverne av den gamle Fina bensinstasjonen i Lunde, Tor Johan og Odd Arve Lunde som klipte snora. Det tror Nikolas og Vetle ble satt stor pris på. – Også er det mange hyggelige sambygdinger som stadig stikker innom oss med gammelt stæsj. Det synes vi er koselig, er de to kameratene enige om.

Del